فقدان بصیرت کافی را شاید بتوان اصلیترین دلیل لغزش انسانها در بزنگاههای حساس فکر و عمل برشمرد تا جایی که دارا نبودن بصیرت لازم و عمل نکردن به هنگام بر مبنای آن، موجبات گمراهی و خسران اشخاص و گروههای بزرگی را در طول تاریخ فراهم آورده است.
احزاب، گروهها و اشخاص متعددی را میتوان در طول تاریخ اسلام و مبارزات حق طلبان، نمونه آورد که از این رخنه ضربه خورده و خود و گروهی و بعضاً ملتی را به خاک ذلّت و زبونی کشیدهاند.
و در مقابل افرادی قرار دارند که با این سلاح برّان در کوران حوادث و فتنههای تاریخ چون کوه استوار ایستادهاندو ابداً دچار لغزش نشده و سرافرازانه، سرود استقامت و پایداری بر ارزشهای الهی را سرودهاند.
این ملاک و معیاری است که پیشوایان بزرگ در برابر ما قرار دادهاند تا از عهدهی حمل این بار امانت برآییم. آنجا که امام موحدان و امیر مؤمنان علیهالسلام میفرماید: «و لا یحمل هذا العلم الا اهل البصر و الصبر[1]».
و جه زیبا در آیینهی نهضت عاشورا این حقیقت بروز و ظهور مییابد. آنجا که علمدار قیام عاشورایی حسین بن علی علیهالسلام با این سلاح، جاودانهی درخشان تاریخ میگردد و امام صادقان جعفر بن محمد علیهالسلام در کلامی گهربار گواه تأیید میدهد که: «کان عمّنا العبّاس نافذ البصیرة[2]».
تو گویی درس عبرتی است، تاریخ آغشته به خون پاکان روزگار در برابر دیدگان حقیقت جویان عالم تا بار دیگر از این مجرا گزیده نشده و آسیب نبینند.
آری سرور و سالار شهیدان پایهگذار قیام و نهضتی است که بر پایهی امر به معروف و نهی از منکر شکل میگیرد و آنچه که رمز دعوت به خیر و معروف و نهی از شر و منکر است همانا ایجاد بصیرت در میان افراد جامعه حقطلب خصوصاً خواص و نخبگان است.
چرا که تا بصیرت نباشد و تا دیدگان افراد جامعه تیزبینی لازم را نداشته باشد خیر را شر و معروف را از منکر وحقیقت را از مجاز تشخیص نخواهند داد.
بر همین مبنا است که حسین بن علی علیهالسلام اساس کار را بر تنویر افکار خفتهی آحاد جامعه قرار داده و انتشار روشنی و بیداری را در افق رو به غروب آنروز نشانه میرود و آنگاه که این بصیرتافزاییها و تذکّرها وجدان به خواب زدهی برخی را بیدار نمیکند، سر به نیزه رفتهی آن بزرگوار با تلاوت آیات الهی خود آیت و نشانهی جاویدان بصیرت تا یومالمعاد میگردد.
خطبهی مشهور سیدالشهدا علیهالسلام در سرزمین منا که در جمع حاجیان و بزرگان آنروز عالم اسلام ایراد گردیده و حقاً که سندی نورانی است از اشاعهی بصیرت در میان نخبگان جامعه تا حق به محاق نرود از آن جمله است.
آری سیدالشهدا علیهالسلام چراغ هدایت و کشتی نجاتی است که فریاد مظلومانهی حنجر بریدهاش بر بلندای تاریخ انسانیت ثبت شده است و هر روز و نوبهنو تجدید میگردد، باشد که تا از این گنجینهی نورانی و باب نجات امّت رسول مکّرم اسلام صلیاللهعلیهوآلهوسلم بیش از پیش بهرهمند شویم.